Korištenjem ove stranice prihvaćate Pravila o privatnosti i Uvjete korištenja.
Accept
hrvatski.ba

hrvatski.ba

Notifikacija
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Čitanje: Živa u tuni, pesticidi u voću: Koliko je sigurna hrana koju jedemo?
Dijeli
hrvatski.bahrvatski.ba
Font ResizerAa
Traži
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
hrvatski.ba > Vijesti > Hrvatska > Živa u tuni, pesticidi u voću: Koliko je sigurna hrana koju jedemo?
HrvatskaVijesti

Živa u tuni, pesticidi u voću: Koliko je sigurna hrana koju jedemo?

Last updated: 17. svibnja 2025. 09:35
Published: 17. svibnja 2025.
Dijeli
3 Min Čitanja
Dijeli

Iz prodaje se sve češće povlače prehrambeni proizvodi zbog čega je aktualno pitanje – koliko je sigurna hrana koju jedemo? Stručnjaci ističu da je hrana u Europskoj uniji i dalje sigurnija od hrane koja se konzumira u SAD-u i Aziji. 

Građani su već naviknuli da se s vremena na vrijeme neki proizvod povuče iz prodaje. Prema njima, sve je u redu dok nema posljedica za nečije zdravlje. Ipak, voljeli bi da proizvodi sumnjive kvalitete uopće ne osvanu u trgovinama.

Pod povećalom svježi sir, jaja i meso

U Zavodu “Dr. Andrija Štampar” poručuju da su pod povećalom svježi sir, jaja i meso. Riječ je o namirnicama koje često nisu tako svježe kako se reklamiraju ili nisu skladištene u dobrim uvjetima.

– U piletini, svježem mesu možete imati patogene u malim brojevima. Zato se tamo uredno na deklaraciji navodi da se ta hrana mora termički dobro obraditi, da se mora paziti na puteve križanja, križnih kontaminacija kada se tu hranu obrađuje da ti patogeni ne prijeđu s tog mesa na okolni pribor, na ostatak kuhinje, ispričao je Zdenko Mlinar, voditelj Odjela za sanitarnu mikrobiologiju NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”

Europarlamentarka Biljana Borzan upozorava da su posljednja istraživanja u Europskoj uniji pokazala da je u 150 uzoraka tune u konzervi, koju i Hrvati često konzumiraju, u više od 50 posto slučajeva zabilježena razina žive viša od dopuštene.

To je za mene alarmantan podatak jer živa nije nešto što možete oprati ili što će iz tijela izaći samo tako. Ona se nakuplja i može izazvati ozbiljnije probleme kada se konzumira, na mozak – osobito djece ili može imati vrlo negativan utjecaj na plod, rekla je Biljana Borzan, izvjestiteljica za sigurnost hrane u Europskom parlamentu.

Zanimljivo, meso nije najsporniji proizvod u Europi.

– Prema prošlogodišnjim izvidima, izvješću europskog RASFF sustava najviše nesukladnosti zabilježeno je pojava pesticida u voću i povrću i konkretno riječ je klor pirifosu. Daleko najveći postotak. To je tvar koja je u hrvatskoj zabranjena od 2020. no još uvijek se to nekako provlači, objasnio je Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Sve manju opasnost predstavlja i roba iz trećih zemalja jer kontrole su sve strože, pa ono što ne zadovoljava kriterije Europske unije ne može ni ući na njezin teritorij. 

Prethodna vijesti Meloni: Zapadni Balkan nije rub Europe, već njezino srce
Sljedeća vijest RTVHB | Pratite uživo: Komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta na Mirogoju

Najčitanije

HNS BiH osudio napad na hrvatsku obitelj u Busovači
BiH Busovača Izdvojeno Vijesti
14. srpnja 2025.
Štajerska: Jedanaestogodišnjeg biciklistu udario vlak, teško je ozlijeđen
Crna kronika Izdvojeno
4. svibnja 2022.
Iz prodaje povučena zimska linija između Zadra i Beča
Izdvojeno Magazin / Zanimljivosti
4. svibnja 2022.
Klagenfurt: Pijani muškarac skakao na ulicu pa napao policajce
Crna kronika Izdvojeno
5. svibnja 2022.
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana.
Username or Email Address
Password

Lost your password?