Korištenjem ove stranice prihvaćate Pravila o privatnosti i Uvjete korištenja.
Accept
hrvatski.ba

hrvatski.ba

Notifikacija
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Čitanje: Uskrsna probava bez iznenađenja: Kako izbjeći nadutost i loš osjećaj nakon obroka?
Dijeli
hrvatski.bahrvatski.ba
Font ResizerAa
Traži
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
hrvatski.ba > Magazin / Zanimljivosti > Uskrsna probava bez iznenađenja: Kako izbjeći nadutost i loš osjećaj nakon obroka?
Magazin / Zanimljivosti

Uskrsna probava bez iznenađenja: Kako izbjeći nadutost i loš osjećaj nakon obroka?

Last updated: 19. lipnja 2025. 22:21
Published: 9. travnja 2025.
Dijeli
4 Min Čitanja
Dijeli

Blagdani su vrijeme uživanja – i u društvu, i za stolom. Uskrs donosi bogatstvo tradicionalnih delicija koje rado dijelimo s obitelji i prijateljima. No, osim radosti, sve te šunke, jaja, francuske salate i kolači često sa sobom donesu i neželjene “goste” – osjećaj težine u želucu, nadutost i zatvor. 

Contents
Zatvor – krivac za nadutostKako uživati bez posljedica?1. Ne preskačite doručak2. Uključite vlakna3. Pijte dovoljno tekućine4. Prošećite nakon obroka5. Donat kao pomoć pri zatvoru6. Pripazite na slasticeSretan Uskrs – bez težine u trbuhu

Ako vam je poznat onaj neugodan osjećaj napuhnutosti nakon blagdanskog ručka, niste jedini – probava se tijekom blagdana lako može usporiti, a zatvor je jedan od glavnih krivaca za sve tegobe koje slijede.

Zatvor – krivac za nadutost

Mnogi povezuju nadutost s onim što jedemo, ali često zaboravljamo da je pravi uzrok zapravo – zatvor. Kada probava “stane”, otpadne tvari i plinovi zadržavaju se u crijevima, što stvara osjećaj nelagode, pritiska i napuhnutosti. U blagdanskim danima, kada je prehrana masnija, ali siromašnija vlaknima, zatvor postaje česta pojava.

Dodamo li tome i manje kretanja (jer je vrijeme za odmor), više kolača, manje vode … – imamo savršen recept za usporenu probavu.

Kako uživati bez posljedica?

Nitko ne predlaže da se odreknete blagdanske gozbe, ali nekoliko pametnih navika može pomoći da vaša crijeva i dalje funkcioniraju bez problema.

1. Ne preskačite doručak

Na Uskrs mnogi odgađaju prvi obrok i sve nade polažu u “veliki ručak“. No, preskakanje doručka može usporiti metabolizam i dodatno opteretiti probavu. Lagani doručak – poput zobene kaše ili integralnog tosta – pokreće crijeva i priprema tijelo za ostatak dana.

2. Uključite vlakna

Kuhana jaja i francuska salata možda su tradicionalni hit, ali ne sadrže vlakna koja su ključna za redovitu probavu. Iskoristite blagdanske priloge da ubacite više povrća – špinat, blitva, artičoke, cikla ili grah mogu biti odličan dodatak uskrsnom meniju.

3. Pijte dovoljno tekućine

Zatvor i dehidracija idu ruku pod ruku. Tijekom blagdana često pijemo više kave, vina i sokova, a manje obične vode. Podsjetite se da vašem probavnom sustavu treba voda kako bi sve išlo “glatko”.

4. Prošećite nakon obroka

Čak i kratka šetnja nakon ručka može potaknuti probavu. Nije nužno ići na planinarenje – 15 minuta lagane šetnje čini razliku.

5. Donat kao pomoć pri zatvoru

Ako znate da vam blagdanska hrana često uzrokuje zatvor, imate asa u rukavu – Donat. Ova prirodna mineralna voda poznata je po blagotvornom učinku na probavu zahvaljujući visokom sadržaju sulfata i magnezija koji potiču rad crijeva.

0,2 – 0,3 l toplog Donata ujutro, na prazan želudac, može biti vaš blagdanski “starter pack” za dobru probavu.

Donat je izvrsno rješenje za probleme s probavom jer pomaže u uspostavi redovite funkcije crijeva. Preporučuje se piti ga ujutro na prazan želudac, ugrijanog na temperaturu 30 – 37 °C, te navečer na sobnoj temperaturi, u količinama 0,2 – 0,3 l ujutro i 0,2 l prije večere. 

Može se piti svakodnevno ili u ciklusima od pet dana uzastopno, uz dva dana pauze. Preporučuje se piti ga brzo.

6. Pripazite na slastice

Uskrsna pinca, orahnjača i čokoladna jaja pravi su užitak – ali previše šećera i masti dodatno usporava crijeva. Umjesto da pojedete sve odjednom, rasporedite slastice na više dana i kombinirajte s voćem koje sadrži prirodne šećere i vlakna (npr. smokve, suhe šljive, kruške).

Sretan Uskrs – bez težine u trbuhu

Blagdani bi trebali biti užitak, a ne vrijeme kada se osjećate “kao balon”. Dobra vijest je da ne morate birati između uživanja i zdravlja. Uz nekoliko promišljenih navika i prirodnu podršku kao što je Donat, moguće je sačuvati lakoću i nakon najobilnijeg ručka.

Sretna probava i sretan Uskrs!

Prethodna vijesti Pola stoljeća košarke u Posušju
Sljedeća vijest Donosimo ‘cjenik’ kazni zbog prekoračenja brzine: Evo kolike možete platiti ako ne budete oprezni

Najčitanije

Nogometni klub Busovača ulazi u Omladinsku ligu FBiH za sezonu 2025./2026.
Busovača Izdvojeno Sport
18. srpnja 2025.
Štajerska: Jedanaestogodišnjeg biciklistu udario vlak, teško je ozlijeđen
Crna kronika Izdvojeno
4. svibnja 2022.
Iz prodaje povučena zimska linija između Zadra i Beča
Izdvojeno Magazin / Zanimljivosti
4. svibnja 2022.
Klagenfurt: Pijani muškarac skakao na ulicu pa napao policajce
Crna kronika Izdvojeno
5. svibnja 2022.
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana.
Username or Email Address
Password

Lost your password?