Ako vam je dosadilo svakih nekoliko dana bacati smeđe i uvele listove salate, stručnjak za hranu i osnivač tvrtke Kitchen Tips Online Michael Aurand ima domišljato rješenje da salata puno duže traje.
“Šta uopće uzrokuje da salata posmeđi i uvene?”, pita on i objašnjava da je “krivac” plin etilen koji salata i druge zelene biljke prirodno proizvode kad su “povrijeđene”.
Zato, kaže on, proizvođači takve proizvode pakiraju zamotane u plastiku ili plastičnu foliju, da do njih ne dođe etilen koji je proizvelo voće i povrće koje stoji u blizini.
“Jabuke, na primjer, ispuštaju puno etilena dok se kvare, pa jedna loša jabuka pokvari cijeli sanduk”, objasnio je, a isto je i sa salatama.
Unaprijed miješane salate se brže kvare, nego one pakirane zasebno, koje kupite cijele glavice.
Dakle, šta učiniti da salata ostane duže svježa?
Odmah kad ju donesete kući, izvadite je iz plastične vrećice, a nakon što pojedete dio, ostatak opet stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem i uklonite zrak.
Osim toga, kaže, salatu uvijek spremajte u najhladniji dio hladnjaka i ona će trajati najmanje tri tjedna.