Korištenjem ove stranice prihvaćate Pravila o privatnosti i Uvjete korištenja.
Accept
hrvatski.ba

hrvatski.ba

Notifikacija
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Čitanje: Sedam učinkovitih zamjena za jaja: Što najbolje funkcionira u palačinkama, a što u kolačima?
Dijeli
hrvatski.bahrvatski.ba
Font ResizerAa
Traži
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
hrvatski.ba > Magazin / Zanimljivosti > Sedam učinkovitih zamjena za jaja: Što najbolje funkcionira u palačinkama, a što u kolačima?
Magazin / Zanimljivosti

Sedam učinkovitih zamjena za jaja: Što najbolje funkcionira u palačinkama, a što u kolačima?

Last updated: 12. listopada 2025. 21:30
Published: 12. listopada 2025.
Dijeli
4 Min Čitanja
Dijeli
Ako ne smijete jesti jaja ili ih izbjegavate, možete ih zamijeniti raznim drugim namirnicama, uključujući banane, sjemenke pa čak i namaze od orašastih plodova.

Najčešća dva razloga zbog čega ljudi ne jedu jaja jesu alergija ili veganski način prehrane. Da bismo vidjeli koje su im namirnice adekvatna zamjena, prvo trebamo vidjeti koja svojstva jelima daju baš jaja. Jaja imaju nekoliko funkcija u pripremi hrane – doprinose strukturi, boji, okusu i konzistenciji pečenih jela.

Contents
  • Ako ne smijete jesti jaja ili ih izbjegavate, možete ih zamijeniti raznim drugim namirnicama, uključujući banane, sjemenke pa čak i namaze od orašastih plodova.
  • Pire od jabuka
  • Mljeveni lan ili chia sjemenke
  • Zgnječena banana
  • Ocat i soda bikarbona
  • Jogurt ili kiselo mlijeko
  • Namaz od orašastih plodova
  • Gazirana voda

Povezivanje. Jaja pospješuju povezivanje raznih sastojaka i sprečavaju raspadanje forme jela, odnosno učvršćuju strukturu.

zamjena za jaja

Dizanje. Jaja zadržavaju mjehuriće zraka u hrani, uzrokujući njihovo širenje tijekom zagrijavanja. To pomaže hrani da nabubri, dajući, na primjer, kolačima volumen i lagani, prozračan okus.

Vlažnost. Tekućina iz jaja prelazi u druge sastojke, što pomaže daje potrebnu vlažnost i gotovom proizvodu.

Okus i izgled. Jaja prenose okuse drugih sastojaka, a kod pečenih proizvoda daju onaj privlačan zlatno-smeđi ton.

Evo koje namirnice mogu nadomjestiti neka svojstva jaja u kuhanoj ili pečenoj hrani.

Pire od jabuka

Pire od kuhanih jabuka, često zaslađen ili aromatiziran drugim začinima, poput muškatnog oraščića i cimeta, odlična je zamjena za jaja. Korištenjem 1/4 šalice (oko 65 grama) pirea od jabuka možete zamijeniti jedno jaje u većini recepata za kolače.

jabuke zamjena za jaja
Mljeveni lan ili chia sjemenke

Mljeveni lan i chia sjemenke vrlo su hranjiva zamjena za jaja. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i drugim hranjivim spojevima. Da biste zamijenili jedno jaje, umutite 1 žlicu (7 grama) mljevenog lanenog ili chia sjemenki sa 3 žlice (45 grama) vode dok se potpuno ne upiju i zgusnu. Najbolje pristaju u palačinkama, vaflima, muffinima, kruhu i kolačima.

chia zamjena za jaja
Zgnječena banana

Zgnječena banana je još jedna popularna zamjena za jaja. Jedini nedostatak je što gotovojelo može poprimiti okus banane. Odlična je zamjena okusom neutralnija bundeva ili avokado. Bez obzira na voće koje odaberete koristiti, jaje možete zamijeniti sa 1/4 šalice (65 grama) voćnog pirea.

Proizvodi pečeni s voćnim pireom možda se neće toliko zapeći, ali će biti gusti i vlažni. Ova zamjena najbolje funkcionira u kolačima, muffinima, brownijima i brzim kruhovima.

Ocat i soda bikarbona

Mješavina 1 žličice (7 grama) sode bikarbone sa 1 žlicom (15 grama) octa može zamijeniti 1 jaje u većini recepata. Kada se pomiješaju, ocat i soda bikarbona pokreću kemijsku reakcijukoja proizvodi ugljični dioksid i vodu, što čini pečene proizvode laganima i prozračnim. Ova zamjena najbolje funkcionira za kolače, muffine i brze kruhove.

Jogurt ili kiselo mlijeko

I jogurt i kiselo mlijeko dobre su zamjene za jaja. Možete koristiti 1/4 šalice (60 grama) jogurta ili kiselog mlijeka po jajetu. Ova zamjena najbolje funkcionira za muffine i kolače.

Namaz od orašastih plodova

Namazi od orašastih plodova, poput kikirikija, indijskog oraščića ili badema, također se mogu koristiti za zamjenu jaja u većini recepata. Da biste zamijenili jedno jaje, koristite 3 žlice (60 grama) namaza od orašastih plodova. To može utjecati na okus vašeg gotovog proizvoda, a najbolje pristaje u browniejima, palačinkama i keksićima. Također, uzimajte samo glatke namaze, ne hrskave, kako bi se što lakše sljubili s ostalim sastojcima.

Gazirana voda

Gazirana voda može dodati vlagu receptu, ali također djeluje kao odlično sredstvo za dizanje tijesta. Karbonacija zadržava mjehuriće zraka, što pomaže da gotov proizvod bude lagan i prozračan. Možete zamijeniti svako jaje sa 1/4 šalice (60 grama) gazirane vode. Ova zamjena odlično funkcionira za kolače,  i brze kruhove.

Prethodna vijesti Hrvatska vodi u Varaždinu, Frukov prvijenac za Vatrene
Sljedeća vijest Mladi planinari OŠ Busovača osvojili Pesku i srca iskusnih planinara

Najčitanije

Trump i države posrednice potpisali dokument o Gazi
Svijet Vijesti
13. listopada 2025.
Štajerska: Jedanaestogodišnjeg biciklistu udario vlak, teško je ozlijeđen
Crna kronika Izdvojeno
4. svibnja 2022.
Iz prodaje povučena zimska linija između Zadra i Beča
Izdvojeno Magazin / Zanimljivosti
4. svibnja 2022.
Klagenfurt: Pijani muškarac skakao na ulicu pa napao policajce
Crna kronika Izdvojeno
5. svibnja 2022.
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana.
Username or Email Address
Password

Lost your password?