Najpopularnije jelo od mahuna je varivo, a kako je sezona ove hranjive namirnice počela, donosimo vam jednostavan recept koji će vas oduševiti.
Ulazimo u sezonu još jedne iznimno zdrave namirnice – mahuna. Mahune povrće koje nutricionisti smatraju idealnom namirnicom za kontroliranje tjelesne težine jer je vrlo hranjiva, a na 100 grama ima samo 40 kalorija. Osim toga, bogata je vlaknima i bjelančevinama pa će vam dugo dati osjećaj sitosti.
Mahune sadrže omega-3 kiseline i kalij, koji održavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava, vitamine B1, B2 i niacin, ali i vitamin A i C, koji su snažni antioksidansi. Mahune možete jesti na salatu (blanširane), a ukusne su i u varivima.
Stoga, pripremite se za njihovu sezonu, naoružavši se dobrim receptom za ukusno varivo, bez mesa i bez zaprške.
Sastojci
- 1 glavica crvenog luka
- 1/3 korijena korijandra
- 300 g mahuna
- 5 srednje velikih krumpira
- 1 mrkva
- 3 režnja češnjaka
- 100 ml pasirane rajčice
- sol
- biber
- 1 žličica suhog peršina
- maslinovo ulje
Priprema
Luk očistite i sitno narežite, a to učinite i s češnjakom pa stavite u lonac na zagrijano maslinovo ulje. Posolite pa popržite dok luk ne požuti. Na luk i češnjak dodajte korijandar u komadu i peršin. Sve još malo popržite pa dodajte tri krumpira izrezana na kockice i sitno narezanu mrkvu.
Nakon pet minuta, dodajte očišćene mahune i dva naribana krumpira te podlijte vodom da prekrije povrće. Sve kuhajte 30-ak minuta pa dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte još 5 do 10 minuta. Dodajte biber i sol po potrebi.
green.hr