Namirnice koje su osjetljivije na temperaturne uvjete i podložnije razvoju bakterija su uglavnom jaja, sladoledi, mlijeko i mliječni proizvodi.
“A to su opet svi proizvodi koji podliježu tzv. temperaturnom režimu koje treba čuvati na određenim temperaturama, dakle, po mogućnosti ispod 6 stupnjeva Celzijevih da bi se zaustavio ili usporio rast i razvoj bakterija i na taj način prevenirala i pojava trovanja hranom”, ističe Dalibor Vidačak, glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH.
Trovanje hranom najbolje se sprječava prevencijom rasta i razmnožavanja bakterija koje su prirodno prisutne u određenim vrstama hrane. Oboljenje koje se najčešće prenosi hranom jeste salmonela.
“Kada je riječ o samoj prevenciji preporučljivo je da potrošači u onoj mjeri koliko je to do njih da se pridržavaju tzv. pet ključeva za sigurniju hranu koje je razvila SZO. Ukratko, to se odnosi na higijenu osoba koje rukuju hranom, higijenu pribora i radnih površina koje dolaze u kontakt s hranom. Salmonele ili salmoneloze nazivaju i bolestima prljavih ruku, dakle, bakterije su, bakterije migriraju, prelaze sa prljavih radnih površina zbog neodgovarajuće higijene i osoba koje njima rukuju”, ističe Vidačak.
Vrlo je važno hranu čuvati na odgovarajućim temperaturama.
“Zato što se rast i razvoj bakterija određenih bakterija zaustavlja, a kod drugih opet usporava rast bakterija na temperaturama ispod 5 i iznad 60 stupnjeva Celzijevih. Također je veoma važno hranu koja je pripremljena za jelo, misli se na kuhanu hranu ili na prženu hranu ne čuvati je na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata jer na taj način postaje izloženija bakterijama i samom kvarenju.”
Nutricionisti ističu kako je u ljetnim danima potrebno unositi hranu bogatu vlaknima, kao i voće i povrće za očuvanje zdravlja u osjetljivom ljetnom razdoblju.
Ukoliko putujete na destinacije dulje od dva sata, hranu čuvajte u prijenosnim hladnjacima, posebno ako se radi o mesnim proizvodima i ne držite dugo hranu na otvorenom zbog raznih okolišnih čimbenika. Stručnjaci naglasak stavljanju i na korištenje zdravstveno ispravne vode.
rtvhb