Korištenjem ove stranice prihvaćate Pravila o privatnosti i Uvjete korištenja.
Accept
hrvatski.ba

hrvatski.ba

Notifikacija
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
  • Zanimljivosti
  • Biznis
  • Kolumne
Čitanje: Perete li jaja prije korištenja? Evo zašto se to ne preporučuje i kako ih očistiti
Dijeli
hrvatski.bahrvatski.ba
Font ResizerAa
Traži
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
  • Zanimljivosti
  • Biznis
  • Kolumne
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
hrvatski.ba > Vijesti > Perete li jaja prije korištenja? Evo zašto se to ne preporučuje i kako ih očistiti
VijestiZanimljivosti

Perete li jaja prije korištenja? Evo zašto se to ne preporučuje i kako ih očistiti

Last updated: 25. ožujka 2025. 10:01
Published: 25. ožujka 2025.
Dijeli
2 Min Čitanja
Dijeli

Jaja zdravih kokoši su sterilna odmah nakon izlijeganja, ali se štetni mikroorganizmi brzo vežu za ljusku kada dođu u kontakt sa zemljom ili drugim nečistim površinama. Da biste to izbjegli, važno je znati kako čuvati jaja prije upotrebe.

Jaja se smatraju delikatnom hranom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo. Krhka ljuska je razlog zašto se mogu slomiti čak i pri manjem udaru, a njihova poroznost također doprinosi njihovoj osjetljivosti. Mnogi se s pravom pitaju je li uopće preporučljivo oprati jaja prije upotrebe.

Obično nema problema s jajima koja kupujemo u trgovini jer proizvođač osigurava da stignu čista i uredno upakirana u kartonu. Ako jaja kupujete direktno od farmera ili čak imate svoje kokoši, važno je da ih temeljito očistite prije nego što ih odložite u kuhinju ili ostavu.

Jaje je podložno napadima mikroorganizama na nekoliko načina. Ako je kokoš već zaražena, infekcija se može prenijeti na jaje prije nego što se izlegne, ali u većini slučajeva do kontaminacije dolazi kasnije i rezultat je nepravilnog rukovanja jajima, prenosi Klix.ba

Jaja zdravih kokoši su sterilna odmah nakon izlijeganja, ali se štetni mikroorganizmi brzo vežu za ljusku kada dođu u kontakt sa zemljom ili drugim nečistim površinama. Da biste to izbjegli, važno je znati kako čuvati jaja prije upotrebe.

Debljina ljuske kokošjeg jajeta kreće se između 0,26 mm i 0,36 mm. Vanjska površina je prekrivena tankom kutikulom, koja štiti unutrašnjost jajeta od invazije mikroorganizama. Ovaj proteinski sloj služi kao fizička barijera, ali vlaga može uzrokovati prolaz mikroorganizama kroz pore.

Ako je moguće, nastojimo izbjegavati korištenje vode prilikom čišćenja jaja. Umjesto ispiranja vodom, upotrijebite grublju krpu za brisanje prljavštine ili izmeta. Kod ove metode, osim vode, izbjegavamo i razna sredstva za čišćenje. Prirodna spužva ili spužva za pranje posuđa dobro funkcioniraju za čišćenje školjke, koju naravno nakon upotrebe treba baciti. Za više osušenih mrlja možete koristiti čak i brusni papir.

Izvor: vecernji.ba

Prethodna vijesti Ljudi se vraćaju tradiciji: Sve više sjetve i sadnje kako bi se skladištila i hrana za budućnost
Sljedeća vijest Venecijanska komisija i etničke kvote u VSTV-u

Najčitanije

Ministrica Katić i načelnik Grizelj o ključnim prometnim projektima u Grudama
BiH Vijesti
20. svibnja 2025.
Štajerska: Jedanaestogodišnjeg biciklistu udario vlak, teško je ozlijeđen
Crna kronika Izdvojeno
4. svibnja 2022.
Iz prodaje povučena zimska linija između Zadra i Beča
Izdvojeno Zanimljivosti
4. svibnja 2022.
Klagenfurt: Pijani muškarac skakao na ulicu pa napao policajce
Crna kronika Izdvojeno
5. svibnja 2022.
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana.
Username or Email Address
Password

Lost your password?