Ako ovog Uskrsa tražite nešto drugačiji i laganiji recept za francusku salatu, svidjet će vam se onaj koji je za nas pripremila nutricionistica, profesionalna kuharica i food blogerica Stela Kordić.
Zahvaljujući kombinaciji slanutka i jogurta, ova salata ima više proteina i vlakana te manje masti u usporedbi s klasičnom verzijom. Također sadrži više hranjivih tvari i manje kalorija, što ju čini “zdravijom” opcijom.
Jeste li znali da je preteča ove salate zapravo nastala u Rusiji? Lucien Olivier, ruski chef, belgijsko-francuskog podrijetla ju je kreirao i servirao u svom restoran Hermitage u Moskvi. Iako ju mi zovemo francuskom, salata je u ostatku svijeta poznatija pod nazivom Olivier. No, kako god ju zvali, sigurni smo da će vam se ova laganija verzija ove mega popularne salate svidjeti i da će se naći i na vašem uskrsnom stolu.
Recept za 4 osobe:
- 100 g smrznutog graška
- 100 g sirove mrkve, narezane na kockice
- 100 g sirovog krumpira, narezanog na kockice
- 100 g kiselih krastavaca, narezanih na kockice
- 50 g jabuke, narezane na kockice
- 3 jaja
Za umak:
- 200 g kuhanog slanutka
- 100 g čvrstog, punomasnog jogurta
- 75 g vode od kuhanja slanutka (aqua faba)
- 15 ml limunovog soka
- 5 g Dijon senfa
- 1/2 žličice soli