Korištenjem ove stranice prihvaćate Pravila o privatnosti i Uvjete korištenja.
Accept
hrvatski.ba

hrvatski.ba

Notifikacija
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
  • Zanimljivosti
  • Biznis
  • Kolumne
Čitanje: Ljudi se vraćaju tradiciji: Sve više sjetve i sadnje kako bi se skladištila i hrana za budućnost
Dijeli
hrvatski.bahrvatski.ba
Font ResizerAa
Traži
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin
    • Moda
    • Zdravlje
    • Gastro
    • Celebrity
  • Zanimljivosti
  • Biznis
  • Kolumne
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
hrvatski.ba > Magazin > Zdravlje > Ljudi se vraćaju tradiciji: Sve više sjetve i sadnje kako bi se skladištila i hrana za budućnost
VijestiZanimljivostiZdravlje

Ljudi se vraćaju tradiciji: Sve više sjetve i sadnje kako bi se skladištila i hrana za budućnost

Last updated: 25. ožujka 2025. 11:32
Published: 25. ožujka 2025.
Dijeli
5 Min Čitanja
Dijeli

Sve veći broj ljudi odlučuje se na pripremu domaćih džemova, kiselog povrća i umaka, ne samo zbog nostalgije već i zbog želje za zdravijom i kvalitetnijom prehranom – stav je sugovornika koji se bavi poljoprivredom

Postoje stvari koje ne mogu izići iz mode ma koliko ih se trudilo istisnuti jer je u suvremenom dobu za neke primitivno što je netko odlučio biti radnik, uzgajati hranu za svoje i za potrebe drugih. Ali i takvi će se trendovi mijenjati ili se već događaju određene promjene, piše Večernji list BiH

Domaće i zdravije

Među poslovima koji su se još više popularizirali kao posljedica silnih neočekivanih događaja posljednjih godina su priprema zimnice, vrtlarstvo i sakupljanje bilja te pripravljanje proizvoda koji mogu olakšati tegobe. Zimnica se u pandemiji vratila na velika vrata i svi koji imaju hladniju prostoriju u kojoj mogu skladištiti hranu s užitkom to i čine. Za očekivati je uskoro ljepše vrijeme, a time i veće mogućnosti sjetve i sadnje kako bi se moglo pripremiti dovoljno kvalitetne hrane koja može mjesecima, a i mnogo dulje potrajati kao zimnica.

– Nekada su majke i bake marljivo pripremale zimnicu, brižno čuvajući plodove svojih vrtova za hladne mjesece. Miris ukuhanih džemova, ajvara i kiselih krastavaca, kupusa bio je neizostavan dio jeseni. No, s vremenom su police supermarketa preuzele primat, a staklenke s domaćim proizvodima počeli smo viđati sve rjeđe. Posljednjih se godina događa zanimljiv preokret – ljudi se sve više vraćaju tradiciji. Bilo da je riječ o konzerviranju hrane, uzgoju vlastitog povrća ili pripremi biljnih pripravaka, trend povratka prirodi sve je prisutniji. Kada govorimo o zimnici, ne govorimo samo o hrani. To je spoj obiteljske tradicije, očuvanja okusa prirode i ekološke osviještenosti. Sve veći broj ljudi odlučuje se na pripremu domaćih džemova, kiselog povrća i umaka, ne samo zbog nostalgije već i zbog želje za zdravijom i kvalitetnijom prehranom – stav je sugovornika koji se bavi poljoprivredom i s kojim smo prokomentirali ovu temu, povratak prirodi koji ovaj naraštaj treba još više i snažnije.

– Danas ljudi sve više paze što unose u organizam. Kad sami pripremite zimnicu, znate da nema konzervansa i umjetnih dodataka. Nekada smo mislili da je to posao za naše bake, ali danas sve više mladih ljudi traži recepte i uči kako sačuvati plodove bez industrijskih dodataka. Osim zdravstvenih prednosti, priprema zimnice doprinosi smanjenju otpada. Korištenjem staklenki umjesto plastične ambalaže i čuvanjem sezonske hrane manje se i troši i baca. Vrtlarstvo se dugo povezivalo s ruralnim krajevima i starijima. Danas je vlastiti vrt sve popularniji među gradskim stanovnicima. Na balkonima niču rajčice, začinsko bilje i jagode, a urbani vrtovi postaju mjesta bijega od užurbane svakodnevice – naglašava sugovornik.

I sa znanstvene, a možemo reći i sa zdravstvene strane – vrtlarstvo je iznimno bitno. – Smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i jača osjećaj postignuća. Osim toga, konzumiranje domaćeg voća i povrća koje nije ničim tretirano je zdravije – kaže. Osvrnuo se i na biljne pripravke, povratak prirodnih ljekarni u kućanstva. – S porastom cijena farmaceutskih proizvoda i rastućom sviješću o prirodnim alternativama, sve više ljudi okreće se biljnim pripravcima. Med, propolis, čajevi i tinkture postaju traženiji nego ikada. Nekada su ljudi znali kako koristiti prirodu za liječenje tegoba, ali smo s vremenom to zaboravili. Sada se vraćamo bakinim receptima – kamilici za smirenje, nevenu za kožu i đumbiru za imunitet – naglasio je.

Prirodni pripravci

Jasno, moderna medicina ima prednosti koje su u puno slučajeva nezamjenjive, no prirodni pripravci izvrsna su podrška zdravlju. – Ovi trendovi nisu samo prolazni već i refleksija promjena u društvu. Ljudi sve više cijene jednostavnost, zdravlje i održivost, a povratak zimnici, vrtlarstvu i biljnim pripravcima pokazuje da tradicija može biti ključ za bolju budućnost. Vjerujem da će se sve više ljudi vraćati ovim praksama. Učimo iz prošlosti, ali sada s modernim znanjem i sviješću o važnosti zdrave prehrane i očuvanja prirode – zaključuje sugovornik.

Izvor: vecernji.ba

Prethodna vijesti Sud BiH otpremio prvostupanjsku presudu u predmetu Milorad Dodik i drugi
Sljedeća vijest Perete li jaja prije korištenja? Evo zašto se to ne preporučuje i kako ih očistiti

Najčitanije

Ustavni sud BiH: Demokratsko načelo da jedan narod ne bira drugom predstavnike potvrđeno kao temelj Ustava BiH i Daytonskog sporazuma
BiH Izdvojeno
22. svibnja 2025.
Štajerska: Jedanaestogodišnjeg biciklistu udario vlak, teško je ozlijeđen
Crna kronika Izdvojeno
4. svibnja 2022.
Iz prodaje povučena zimska linija između Zadra i Beča
Izdvojeno Zanimljivosti
4. svibnja 2022.
Klagenfurt: Pijani muškarac skakao na ulicu pa napao policajce
Crna kronika Izdvojeno
5. svibnja 2022.
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana.
Username or Email Address
Password

Lost your password?