Korištenjem ove stranice prihvaćate Pravila o privatnosti i Uvjete korištenja.
Accept
hrvatski.ba

hrvatski.ba

Notifikacija
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Čitanje: Gusto varivo od bundeve: Iskoristite beta-karoten koji vam daje ova kraljica jeseni
Dijeli
hrvatski.bahrvatski.ba
Font ResizerAa
Traži
  • Naslovna
  • Vijesti
    • Busovača
    • ŽSB
    • BiH
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Crna kronika
  • Sport
  • Magazin / Zanimljivosti
  • Kolumne / Komentari
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
hrvatski.ba > Magazin / Zanimljivosti > Gusto varivo od bundeve: Iskoristite beta-karoten koji vam daje ova kraljica jeseni
Magazin / Zanimljivosti

Gusto varivo od bundeve: Iskoristite beta-karoten koji vam daje ova kraljica jeseni

Last updated: 4. listopada 2025. 09:29
Published: 4. listopada 2025.
Dijeli
2 Min Čitanja
Dijeli
Bundeva, kraljica jeseni, bogata je okusima, ali i nutrijentima, a od nje možete pripremiti varivo koje će vas ugrijati i osnažiti vam organizam.

Bundeva je bogat izvor beta-karotena, zbog čega je i krasi tako divna i intenzivna narančasta boja. Beta karoten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, dobro utječe na vid i kožu. On je također snažan antioksidans, a tijelo ga pretvara u vitamin A. Pun pogodak! Osim ovog važnog nutrijenta, bundeva je jedna od namirnica s najvećim udjelom kalija, a hrana bogata kalijem sprječava srčane i krvožilne bolesti. U bundevi se nalazi i vitamin C, koji je jedan od najjačih antioksidansa koje naš organizam treba, pa ako želite poraditi na imunitetu, ovu jesen maksimalno iskoristite bundevu. Stoga, donosimo vam recept za gusto i ukusno varivo.

Contents
  • Bundeva, kraljica jeseni, bogata je okusima, ali i nutrijentima, a od nje možete pripremiti varivo koje će vas ugrijati i osnažiti vam organizam.
  • Sastojci
  • Priprema
Sastojci
  • 1 kg bundeve
  • 2 srednja krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • 1 l povrtnog temeljca (ili vode)
  • Sol, papar po ukusu
  • 1 žličica slatke paprika
  • ½ žličice suhog đumbira
  • 1 žličica sušenog peršina ili svježi peršin za dekoraciju
  • prema želji, kiselo vrhnje za serviranje
Priprema

Ogulite i narežite bundevu, krumpire i mrkvu na kockice. Luk nasjeckajte na sitno, a češnjak ispasirajte. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još minute.  U lonac dodajte buču, krumpir i mrkvu te začinite slatkom paprikom, solju, paprom i đumbirom.

Dodajte povrtni temeljac ili vodu toliko da prekrije povrće pa kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne omekša. Kada je povrće omekša, zagrabite malu količinu povrća te ga izradite štapnim mikserom za kremastiju teksturu. Pustite varivo da kuha još 5 minuta da se svi okusi prožmu, pospite suhim peršinom i poslužite. Ako volite kiselkast okus, dodajte malo kiselog vrhnja.

Prethodna vijesti PLENKOVIĆ: Hrvatska snažno stoji iza BiH na putu u EU
Sljedeća vijest SPOJ STILA I ELEGANCIJE: U Vitezu otvoren frizerski salon “ARIA”

Najčitanije

Trump i države posrednice potpisali dokument o Gazi
Svijet Vijesti
13. listopada 2025.
Štajerska: Jedanaestogodišnjeg biciklistu udario vlak, teško je ozlijeđen
Crna kronika Izdvojeno
4. svibnja 2022.
Iz prodaje povučena zimska linija između Zadra i Beča
Izdvojeno Magazin / Zanimljivosti
4. svibnja 2022.
Klagenfurt: Pijani muškarac skakao na ulicu pa napao policajce
Crna kronika Izdvojeno
5. svibnja 2022.
Prati nas
© 2022 Hrvatski.ba Sva prava zadržana.
Username or Email Address
Password

Lost your password?