Listopad je mjesec kada se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te ostalim ustanovama za odgoj i obrazovanje djece obilježavaju Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje!
Lijepa je to tradicija koja oko stola okuplja svu djecu i odgajatelje te učenike i učitelje! Svatko donese ponešto – kruh, pecivo ili kolač te ga stavlja na svečani stol priređen za zajedničko blagovanje. Uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha svatko zahvaljuje Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima koje je u protekloj godini zaprimio.
Neki od ciljeva ove lijepe tradicije jesu upoznavanje djece i učenika s nastajanjem kruha (od zrna do kruha), upoznavanje sa žetvenim običajima te predstavljanje zavičajne kuhinje.
Osim samog blagovanja kruha, u školama i vrtićima često budu izloženi radovi djece i učenika na temuDani kruha, organiziraju se izložbe sjemenki žitarica, ljekovitog bilja, gljiva, voća…
Uz mnogobrojne vrsta kruhova i slanih peciva, na zajednički stol često se donose i razni kolači – kuglofi, pite, kiflice, buhlte, gibanice i ostale slatke dizanice! Osobitu pažnju svakako zaslužuju kruhovi i kolači koje su s puno ljubavi i pažnje pripremile majke, bake, tete… djece koja su ih donijela i poslužila!
Kako bi domaćicama koje će i ove godine marljivo pripremiti nešto za ovu svečanost olakšali izbor, donosimo 10 slatkih recepata prikladnih za zajedničko blagovanje na Danima kruha.
SOČNI KUGLOF S JABUKAMA I ORASIMA
Smjesa za kuglof
385 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
prstohvat soli
1 ½ žličica cimeta
3 jaja
380 g šećera
2 vanilin šećera
240 ml ulja
250 g naribanih jabuka
70 g sjeckanih oraha
Šećerna glazura
3 žlice šećera u prahu
1 žlica arome vanilije
prstohvat soli
2-3 žlice slatkog vrhnja
Orahe grubo nasjeckajte, a jabuke krupno naribajte. U zdjelici pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje.
Postupno dodajte suhe sastojke i miksajte smjesu na najmanjoj brzini dok ne dobijete gusto tijesto bez grudica. Dodajte orahe i jabuke pa kuhačom sve dobro izmiješajte.
Pripremljenu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za kuglof.
Kuglof pecite 50-60 minuta na temperaturi od 170 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.
Ohlađeni kuglof prelijte s malo šećerne glazure i posipajte sjeckanim orasima.
Šećernu glazuru pripremite tako da šećer u prahu pomiješate s prstohvatom soli i aromom vanilije. Slatko vrhnje dodajte po potrebi dok ne dobijete gustu, ali ipak dovoljno tekuću smjesu kojom će te preliti kolač.
JEDNOSTAVNI KOLAČ S JABUKAMA
Biskvit s jogurtom
4 jaja
2 čaše šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1/2 čaše mlijeka
3 čaše glatkog brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev s jabukama
1 kg naribanih jabuka
1 žličica cimeta
1 čaša šećera
2 vanilin šećera
5 žlica griza
NAPOMENA: Mjera za sastojke je čaša od jogurta (200 g).
Najprije pripremite nadjev. Jabuke ogulite, očistite i krupno naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer i vanilin šećer i kratko ih pirjajte na laganoj vatri da omekšaju i puste sok.
Maknite jabuke s vatre pa dodajte cimet i griz i promiješajte. Ukoliko ima još vidljive tekućine (soka od jabuka) slobodno dodajte još 1-2 žlice griza. Ostavite nadjev neka se hladi dok pipremate tijesto za biskvit.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje, jogurt i mlijeko. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte smjesu još kratko na najmanjoj brzini da uklonite sve grudice.
Pola biskvitne smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit kratko pecite cca 10 minuta na 180°C. Polupečeno tijesto ravnomjerno prekrijte nadjevom od jabuka, a zatim i ostatkom biskvitne smjese.
Kolač s jabukama nastavite peći još 20-tak minuta na istoj temperturi. Čačkalicom provjerite je li pečen. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
BUHTLE S MARMELADOM
Tijesto
500 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 otopljenog maslaca
1/2 svježeg kvasca
250 ml mlakog mlijeka
1 jaje
naribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli
Nadjev
marmelada od šljiva
Ostalo
šećer u prahu za posipavanje
Najprije pripremite kvasac. U malu zdjelicu stavite razlomljeni kvasac, 1 žlicu brašna, 1 žlicu šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite kvasac neka odstoji nekih 10 minuta dok ne postane pjenast. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi, a jaje lagano razmutite s ostatkom mlijeka.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol, limunovu koricu, pjenasti kvasac, otopljeni maslac i razmućeno jaje s mlijekom.Rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen.
Nakon što je tijesto dovoljno odstajalo možete krenuti u izradu buhtli.Tijesto malo premjesite i podijelite na 15 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu koju lagano spljoštite pa na sredinu tijesta stavljajte malo marmelade. Krajeve tijesta spojite u sredini iznad nadjeva. Dobro ih pristinite prstima da se tijesto zalijepi, tako da nadjev tokom pečenja nebi iscurio van.
Napunjene buhtle posložite u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje tako da je strana gdje je tijesto spojeno okrenuta prema dolje. Buhtle ostavite još pola sata na toplome mjestu da se dižu.Pecite ih pola sata na temperaturi od 180 ºC. Pečene, još vruće buhtle posipajte šećerom u prahu i poslužite se.
NUTELLA ZVIJEZDA
400 g glatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
2 žlice šećera
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
nutella za premazivanje
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte suhi kvasac, šećer, sol. U lončić zagrijte mlijeko pa u toplom mlijeku otopite maslac. Toplo mlijeko i otopljeni maslac dodajte u zdjelu pa umijesite tijesto – rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje. Tijesto mijesite 5-6 minuta, a zatim ga prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom mjestu da se diže.Kada tijesto udvostruči volumen malo ga premijesite i podijelite na četiri jednaka dijela. Komade tijesta razvaljajte u oblik kruga, malo veći od velikog kuhinjskog tanjura.
Jedan komad tijesta premjestite na veliki lim za pečenje prekriven masnim papirom i lagano ga prisnite tanjurom kako bi označili rub do kuda ćete namazati nutellu. Isti postupak ponovite s drugim i trećim tijestom – slažite tijesta jedno na drugo i premažite nutellom.
Posljednji, četvrti komad tijesta stavite na vrh i nemojte ga ničim premazivati. Sada na vrh tijesta ponovno stavite veliki, plitki tanjur i odrežite rubove tako da dobijete lijepo oblikovan krug.
Na sredinu tijesta stavite čašu i lagano ju pritisnite tako da označite krug do kojeg ćete rezati tijesto. Tijesto najprije izrežite na četvrtine, zatim na osmine pa šesnaestine.
U svaku ruku uzmite po jedan trokut i istovremeno ih rotirajte prema van i to dva puta. Krajeve dobro spojite tako da se ne odvajaju. Ponovite isto sa svim trokutima i pustite zvijezdu neka odstoji još 15-20 minuta na toplome. Prije pečenja premažite ju otopljenim maslacem. Božićnu zvijezdu pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 ºC.
MEKANE KIFLICE S ORASIMA I MARMELADOM
Dizano tijesto
200 ml mlakog mlijeka
100 g otopljenog margarina
1 svježi kvasac (40 g)
2 + 1 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
450 g oštrog brašna
Nadjev
pekmez od marelica ili neki drugi po vašem izboru
Premaz
1 jaje
Posip
50 g krupno sjeckanih oraha
3 žlice smeđeg šećera
Margarin otopite na laganoj vatri pa ostavite sastrane da se malo prohladi.
U drugom lončiću zagrijte mlijeko tako da bude toplo, ali ne previše. Ubacite razlomljeni kvasac pa miješajte dobro da se otopi. Dodajte žličicu šećera i 3 žličice brašna (oduzmite od ukupne količine). Sve izmiješajte i ostavite da se kvasac zapjeni, nekih 10-ak minuta.
Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte jaje, šećer i vanilin šećer. Ulijte otopljeni margarin, zapjenjeni kvasac, a zatim i brašno. Kuhačom sve dobro izmiješajte, a zatim rukama umijesite fino, mekano tijesto. Zdjelu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odmara 30 minuta.
Dok čekate da tijesto naraste pripremite posip.
Orahe nasjeckajte i pomiješajte sa smeđim šećerom. Orahe možete usitniti i na starinski način, tako što ih ubacite u papirnatu vrećicu (od šećera ili brašna) i samo prijeđete valjkom preko nje nekoliko puta. Ova metoda je nekako brža i jednostavnija od sjeckanja nožem, a vi napravite kako je vama najlakše.
Kada se tijesto udvostručilo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na dva jednaka dijela.
Uzmite jedan dio tijesta i tanko ga razvaljajte u oblik kruga. Krug od tijesta podijelite na četvrtine, pa svaku četvrtinu na još tri dijela tako da ukupno dobijete dvanaest komada (trokuta) tijesta. Na svaki trokut stavite po žličicu pekmeza i zamotajte u kiflicu. Ponovite postupak i sa drugom polovicom dijelom tijesta. Dobit ćete ukupno 24 kiflice.
Kiflice slažite na lim obložen masnim papirom, premažite ih razmućenim jajetom te ih posipajte mješavinom oraha i smeđeg šećera. Krupnije komade oraha možete prstima malo utisnuti u tijesto da se bolje zalijepe.
Kiflice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C 15-ak minuta, odnosno dok lijepo ne porumene.
Pečene kiflice po želji posipajte šećerom u prahu.
JEDNOSTAVAN KUGLOF S MASLACEM
Smjesa za kuglof
4 jaja
300 g šećera
1 vanilin šećer
380 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
180 g tekućeg jogurta
50 ml mlijeka
230 g maslaca sobne temperature
Preljev od maslaca
50 g maslaca
1 vanilin šećer
4 žlice šećera u prahu
1 žlica vode
Sve sastojke za kuglof stavite u veću zdjelu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Biskvitnu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite 45 minuta na temperaturi 170 -180 °C.
Za pripremu preljeva maslac, vanilin šećer, šećer u prahu i vodu otopite zajedno na laganoj vatri. Pomoću kista za kolače premažite u nekoliko navrata topli kuglof i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posipajte kuglof šećerom u prahu i poslužite se!
BANANA BREAD S MALINAMA
2 jaja
3 banane
1 šalica šećera (oko 120 g)
115 g maslaca sobne temperature
2 šalice glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 šalica svježih malina
Zagrijte pećnicu na 190°C, pripremite kalup za kruh – obložite ga papirom za pečenje.
U posudi miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i prozračna.
U maloj posudi razmutite jaja te ih dodajte u smjesu maslaca. Dodajte zgnječene banane u smjesu.
Sve ostale suhe sastojke prosijte kroz sito te ih dodajte smjesi, ali nemojte previše miješati.
Na kraju lagano umiješajte maline. Smjesi osim malina možete dodati nasjeckanu čokoladu ili neko drugo bobičasto voće, a vrh možete posipati nasjeckanim lješnjacima.
Banana bread pecite 15 min na 190°C, a zatim temperaturu smanjite na 180°C te pecite oko 30 min. Ako dodajete voće smjesi će trebati više vremena da se ispeče pa provjeravajte sa čačkalicom dok ne bude gotovo.
ČUPAVA JOGURT PITA S KISELIM VRHNJEM
Prhko tijesto
4 žutanjka
200 g margarina sobne temperature
100 g šećera
350 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
naribana korica 1 limuna
Nadjev od jogurta i kiselog vrhnja
4 bjelanjka
200 g šećera + 2 vanilin šećera
600 g čvrstog jogurta (3 čaše)
600 g kiselog vrhnja (3 čaše)
100 g glatkog brašna
sok od 1 limuna
Margarin pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žutanjke i kiselo vrhnje (odvojite 50 g od ukupne količine vrhnja koje ste pripremili za nadjev). Dodajte naribanu koricu limuna i brašno prosijano s praškom za pecivo te prstohvat soli.
Umijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jedan dio spremite u zamrzivač, a drugi dio u hladnjak na 30 minuta.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru. Vrh tijesta posipajte s malo brašna kako vam se ne bi lijepilo za valjak. Veći kalup za pečenje (25×35 cm) lagano namastite i pobrašnite. U njega pažljivo preokrenite razvaljano tijesto pa ga dodatno još malo rukama poravnajte i popunite kalup.
Tijesto stavite u pećnicu da se malo zapeče – 10 minuta na 180°C. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Jogurt i kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom i brašnom. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa izlijte smjesu na polu pečeno tijesto. Preko nadjeva naribajte onaj dio tijesta kojeg ste spremili u zamrzivač pa ispecite pitu do kraja, još nekih 25-30 minuta na 160 °C.
Pitu ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite se!
ROLADA S PEKMEZOM
Tijesto
6 jaja
6 žlica šećera
4 žlice glatkog brašna
Nadjev
pekmez od šljiva (ili neki drugi prema ukusu)
malo ruma
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa postupno dodajte jedan po jedan žutanjak, malo brašna i malo šećera dok ne potrošite sve sastojke.
Pripremljenu biskvitnu smjesu izlijte u kalup za pečenje (30×35 cm) prekriven masnim papirom i pecite 25 minuta na temperaturi od 180 ºC.
Pečeni biskvit stavite na veću kuhinjsku krpu koju ste posipali sa šećerom pa pažljivo skinite papir i namažite biskvit pekmezom u koji ste dodali rum.
Savijte biskvit u roladu, omotajte krpom na koju ste ga izvadili i ostavite da se ohladi.
MAŠINSKI KEKSI
1 kg glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
300 g masti ili margarina
350 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
50 ml ruma
naribana korica 1/2 limuna
malo kiselog vrhnja
U većoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte šećer, vanilin šećer, rum, jaja i mast. Rukama ili spiralnim nastavcima za mikasnje umijesite glatko tijesto. Ako vam se tijesto čini pretvrdo dodajte malo kiselog vrhnja. Kada zamijesite tijesto možete ga podijeliti na dva jednaka dijela i u jedan dio dodati žlicu kakaa u prahu. Tako će te dobiti dvobojne kekse. Dobivenu smjesu malo po malo protiskujte kroz željeni nastavak na mlincu za meso i režite na jednake dijelove. Ukoliko nemate mlinac za meso i odgovarajuće nastavke za pripremu keksa na starinski način, tijesto razvaljajte na 0,5 cm debljine i izrezujte ih modlicom. Kekse slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite ih 12-15 minuta na temperaturi od 180 ºC.
Izvor: slatkisvijet.com